Minestories

Sandvik är ett av Sveriges största företag. De är aktiva i 130 länder och har nära 50 000 anställda i världen. De är främst aktiva inom gruv- och stålindustrin och har gruvor över hela världen. Eftersom de har en så betydande roll inom gruvindustrin har de en egen digital branschtidning som heter Minestories, www.minestories.com.

Behov

Minestories var från början enbart en digital tidning baserad på WordPress. Tidningen nådde dock inte ut till alla även fast att den var digital. Det berodde på att de som jobbade nere i gruvorna inte hade något internet under arbetstid och raster. Då föddes idén om att skapa en applikation som laddar ner innehållet till en enhets hårddisk för att sedan kunna läsas offline.

 

Lösning

Tillsammans med Spoon Publishing utvecklade vi mobilapplikationen till iOS och Android. Applikationen ger möjlighet till att ladda ner innehållet från tidningen till mobilen eller surfplattan, på så sätt kan gruvarbetarna ta del av nyheterna även när de är belägna långt ner i gruvan. Applikationen består av en serverapplikation med ett API och de två apparna som ansluter för att hämta nytt innehåll. Utöver det utvecklade vi en funktion för att administrera innehållsuppdateringar. I inställningarna kan användaren ställa in om appen ska kontinuerligt hämta information, bara hämta information via wifi-anslutning eller aldrig hämta information. På så sätt kan användaren undslippa stor belastning på det mobila bredbandet.

Resultat

Gruvarbetarna kan nu ladda ner och sen ta del av tidningen var de än befinner sig. Deras mobila bredband kommer inte att ofrivilligt att belastas av stora delar av innehåll. Genom att inte exkludera gruvarbetarna från branschtidningen får de inte bara mer nöjda anställda som inte känner sig exkluderade utan de skapar även mer intresse kring tidningen.