I följande avsnitt gick vi igenom när man ska använda ett Webbramverk istället för ett CMS? Kort sammanfattat, vid utveckling av ett system och inte en hemsida som ex. ett intranät, CRM eller något som inte har ett typiskt utseende som hemsida och typiska funktioner som en hemsida har. 

I vårt affärsområde byrån så har vi valt att fokusera på webbramverket Laravel. Så vad är Laravel och varför har vi valt att bygga system i just detta webbramverk? 

Laravel är ett populärt Open source ramverk som baseras på programmeringsspråket PHP, faktiskt det mest populära PHP-ramverket. 

Laravel följer MVC-arkitekturen (Model-View-Controller), vilket hjälper till att separera logik, presentation och datahantering i system. Här nedan kommer en del punkter om Laravel samt dess fördelar. 

Huvudfunktioner i Laravel

Elegant Syntax
Laravel är känt för sitt eleganta och uttrycksfulla syntax, vilket gör koden lätt att läsa och skriva. Detta förbättrar utvecklarens produktivitet och kodens underhållbarhet.

Eloquent ORM (Object-Relational Mapping)
Eloquent är Laravel’s inbyggda ORM, som ger ett enkelt sätt att interagera med databaser. Man kan arbeta med databasen genom att använda PHP-syntax istället för att skriva i SQL.

Blade Templating Engine
Blade är Laravels inbyggda templating engine, som tillåter utvecklare att använda enkel och lättläst syntax för att skapa dynamiska gränssnitt. Blade stöder också återanvändbara komponenter och layouts.

Routing
Laravel erbjuder ett flexibelt och kraftfullt routing-system som gör det enkelt att definiera rutter för din applikation. Du kan enkelt skapa RESTful routes och gruppera rutter för bättre organisation.

Migrations och Schema Builder
Laravel migrations gör det enkelt att skapa och ändra databastabeller på ett versionskontrollerat sätt. Schema Builder låter dig skapa och manipulera tabeller med PHP istället för SQL.

Artisan CLI
Laravels kommandoradsgränssnitt heter Artisan som hjälper utvecklare att automatisera repetitiva uppgifter, såsom att generera kod, migrera databaser och köra tester.

Middleware
Middleware i Laravel tillåter att utföra uppgifter på inkommande HTTP-förfrågningar innan de når ditt system. Detta är användbart för autentisering, loggning och andra filtreringsuppgifter.

Kösystem
Laravel har ett inbyggt kösystem som gör det möjligt att köra tunga operationer i bakgrunden, vilket förbättrar systemets prestanda och användarupplevelse.

Schemalagda jobb
Laravel erbjuder ett enkelt och elegant sätt att schemalägga återkommande uppgifter, såsom att skicka ut rapporter eller utföra dataunderhåll.

Säkerhet
Laravel har många säkerhetsfunktioner inbyggda, inklusive skydd mot SQL-injektioner, CSRF-skydd (Cross-Site Request Forgery) och XSS-skydd (Cross-Site Scripting).

Vad är fördelarna med Laravel? 

Snabb Utveckling
Laravel är designat för att påskynda utvecklingsprocessen med sitt eleganta syntax och rika uppsättning av inbyggda funktioner. Man brukar kalla Laravel för ett lättviktsramverk och det resulterar i snabb utveckling och därmed lägre kostnad för beställare. 

Starkt Ekosystem
Laravel har ett bra ekosystem, med många officiella och tredjeparts-paket som kan användas för att utöka funktionaliteten i dina system.

Stor Gemenskap och Dokumentation
Laravel har en stor och aktiv community, vilket innebär att det finns mycket stöd tillgängligt. Dokumentationen är omfattande och lätt att följa.

Skalbarhet
Laravel kan användas för att utveckla allt från små till stora system och erbjuder verktyg och funktioner som underlättar för utvecklare att skapa skalbara lösningar.

Modularitet och Återanvändbarhet
Med sitt modulära paket-system kan du enkelt använda och återanvända komponenter i dina projekt, vilket minskar duplicering av kod och förbättrar underhåll. 

Kostnadseffektivt för kompetensen
Kompetens inom Laravel brukar ha lägre kostnader i Sverige än ex. .NET eller Java. 

Sammanfattningsvis är Laravel ett kraftfullt och flexibelt lättviktsramverk som används för att utveckla webbaserade system som ex. portaler och CRM. Det är Open Source baserat, har en stor community och tidseffektivt vid utveckling av system.