REST-API (Representational State Transfer) föredras ofta framför SOAP-API (Simple Object Access Protocol) av flera skäl. Här är några av de mest vanliga skälen: 

Enklare och Mer Flexibelt

Lättare att använda, då REST använder standard HTTP-metoder (GET, POST, PUT, DELETE) vilket gör det enklare att förstå och implementera för utvecklare som redan är bekanta med HTTP-protokollet.

Flexibel Dataformat: REST tillåter användning av olika dataformat, såsom JSON, XML, HTML, och till och med ren text, medan SOAP huvudsakligen använder XML. JSON föredras ofta eftersom det är lättare att läsa och skriva, samt mer kompakt och snabbare att parsa i webbläsare.

Prestanda och Skalbarhet

Lägre Overhead: REST har generellt sett mindre overhead jämfört med SOAP eftersom det inte kräver omfattande XML-omslag och schema-definierade kontrakt. Detta gör REST mer effektivt och snabbare, vilket är viktigt för webbaserade applikationer där prestanda är kritisk.

Stateless: REST är stateless, vilket betyder att varje förfrågan från klient till server måste innehålla all information som behövs för att förstå och bearbeta förfrågan. Detta förenklar skalbarhet och möjliggör bättre hantering av stora mängder trafik.

Bredare Kompatibilitet och Integration

Bredare Stöd: Många moderna webbtjänster och API,  inklusive stora plattformar som Google och Facebook, använder REST. Detta gör det enklare att integrera och kommunicera med andra tjänster.

CORS-stöd: REST-API kan enkelt konfigureras för att stödja Cross-Origin Resource Sharing (CORS), vilket är viktigt för webbapplikationer som behöver göra förfrågningar till API från olika domäner.

Utvecklarvänlighet

Enklare Utveckling och Testning: Verktyg som Postman och curl gör det enkelt att testa och felsöka REST-API.  Det finns också ett brett utbud av bibliotek och ramverk för att bygga REST-API i olika programmeringsspråk.

Mindre Strikt Struktur

REST har en mer avslappnad och mindre strikt struktur än SOAP, vilket innebär att utvecklare har mer frihet att designa sina API på det sätt som bäst passar deras applikationers behov.

Popularitet och Användning

Vid Användning: På grund av dess enkelhet och flexibilitet, har REST blivit standarden för att bygga API, särskilt inom webbutveckling. Den breda adoptionen innebär också att det finns mer dokumentation, support och community-resurser tillgängliga för utvecklare som arbetar med REST-API

Sammanfattning

REST-API föredras ofta framför SOAP-API på grund av deras enkelhet, flexibilitet, prestanda, skalbarhet, kompatibilitet, och därmed utvecklarvänlighet. Medan SOAP fortfarande har sin plats i specifika användningsfall, såsom i enterprise-miljöer där säkerhet och transaktionshantering är kritiska, är REST det vanligaste valet för moderna webbplatser.