Investor image5

Välkommen Mikael!

Hej Mikael, välkommen till Provide IT! Berätta lite om dig själv, hurmikael_provide_it
kommer det sig att du började med programmering och vad du har
gjort tidigare?

Jag började intressera mig av programmering på fritiden under tonåren och upptäckte snabbt att jag hade en fallenhet för det. Efter gymnasiet kände jag att snabbaste vägen in för mig i arbetslivet var att helt enkelt att få min kunskap på print och jag började studera programmering. Jag gick en tvåårig KY-utbildning inom Java, vilket gick snabbt och lätt. Under utbildningen hade jag 6 månaders praktik som jag valde att ha hos försvarstillverkaren SAAB. Efter praktiken blev jag anställd där och utvecklade bland annat ett luftnavigationssystem skrivet i Java, samt diverse andra projekt med hög sekretess. Efter nästan 4 år hos SAAB rörde jag mig vidare till Schibstedtkoncernens finansbolag. Där arbetade jag som fullstackutvecklare, främst inom PHP-ramverket Phalcon i backend och Angular/React i frontend.

Det låter som du har ett brett tekniskt kunnande. Vad ser du för nya utmaningar med din nya tjänst?

Som person är jag nyfiken av mig mig och jag vill gärna lära mig nya språk och plattformar. Så utmaningen för mig tror jag blir just det plus att sätta mig in i tekniker som jag jobbat med tidigare men inte använt på några år. Hos er känns det som att jag kommer få möjligheten att vidareutvecklas och lära mig nytt, vilket är positivt. Det känns som att det inte kommer finnas ett stopp i min utvecklingskurva utan att jag kommer fortsätta utvecklas hela tiden.

Vad tycker du är det bästa med att arbeta som utvecklare?

Jag skulle säga att det bästa är att lösa svårlösta problem. När man väl lyckas lösa något som är svårt så blir man överlycklig, jag blir i alla fall det. Jag får en självsäkerhetsboost när jag lyckas lösa kluriga problem, särskilt de som tar lite tid att lösa.

Berätta om något häftigt du har utvecklat?

Oj, det är lite svårt, jag har gjort mycket häftiga grejer. Det häftigaste är nog det ledningssystem som jag byggde när jag var på SAAB. Jag kom in precis i början och det enda som fanns då var grunden. Vi kavlade upp ärmarna och satte oss och hackade och byggde upp helheten. När vi var klara med utvecklingen så fick jag även följa med utomlands till kunden för att deploya projektet. Jag får egentligen inte berätta så mycket om det här projektet men deployen var en riktigt häftig upplevelse.

Spännande! Men vad gör du när du inte utvecklar webbplatser och system?

Jag har alltid lite sidoprojekt på gång. Det som jag håller på med nu under hösten och vintern är att lära mig Python och AI. Jag håller på med att bygga upp en liten AI som kommer arbeta med bildigenkänning.

Vad tror du kommer hända de närmsta åren inom webbutveckling, ser du några specifika trender?

Jag tror att React kommer bli allt vanligare, jag tror även att vi kommer se fler onepager-sidor. Mer och mer data kommer kunna renderas mer dynamiskt, vilket innebär att en webbplats behöver inte alltid se likadan ut. Man kommer kunna göra det så dynamiskt så att en administratör kommer kunna ändra utseendet mer och mer på egen hand.

Tack för intervjun Mikael, vi är glada att ha dig ombord!