wordpress-52-

WordPress 5.2 – 5 nyheter du borde ha koll på

Om ett par veckor (30 april) släpps WordPress 5.2, men redan nu kan man få reda på vad den nya versionen kommer att innehålla. För var uppgradering som kommer bli WordPress lite mer användarvänlig, vilket vi tycker är fantastiskt. Ju mer våra kunder kan utveckla och fixa åt sig själva, desto större projekt och mer avancerade och fina lösningar kan vi lägga vår tid på!

  1. Men innan det roligare; en rolig och tråkig sak – i och med den nya uppdateringen kommer den nya lägsta versionen av PHP man använder att ökas till 5.6. Har ni ett dugligt webbhotell som har koll på WordPress ska detta inte vara något problem, men man ska komma ihåg att det går att lösa själv. En sådan uppdatering kommer även att att resultera i en massa andra fördelar, såsom en mycket snabbare och säkrare sida. (Har man under 5.6 är det verkligen på tiden att uppgradera, med tanke på att den versionen kom 2014…) Det här är också den första kravet på en minimiuppdatering av PHP sen 2010, men utvecklarteamet på WordPress hintar om att det redan senare i år kan komma krav på att gå upp till version 7+. Så, lika bra att köra hela vägen på direkten.
  2. Hursomhelst; I den nya versionen kommer det bland annat finnas en funktion som hjälper en att återställa sidan ifall man gjort en förödande förändring någonstans som sänkt hela hemsidan. Skulle det uppstå så får man en länk skickad till mejlen kopplad till sitt adminkonto, via den kan man gå in och vrida tillbaka tiden. Guld värt.
  3. Gutenberg (den nya textredigeraren, nu mera kallad ”block editor”) kommer att få en rejäl prestandauppgradering. Som vissa, som är vana vid den gamla ”classic editor”, känns det lite långsamt när man gör just långa sidor och inlägg, det ska det tydligen vara slut med nu.
  4. ” It will now shave 35% off the load time for massive posts. WordPress 5.2 will also cut the keypress time in half, which would make it feel way more responsive when you are typing.”
    WordPress Editorial Staff … Vilket vi som skriver rakt i editorn verkligen uppskattar.
  1. Sedan dyker det upp ett antal nya blocks, tillsammans med dem kommer även en ”block manager”, så att man lättare kan strömlinjeforma sitt arbete och göra så att blocks man inte använder eller tänker använda, helt enkelt inte visas i Gutenberg.

(5.1 Sedan finns det en del under-huven-uppgraderingar som utvecklare själva nog har bäst koll på.)

Kontakta oss på info@provideit.se om ni känner att ni behöver hjälp. Om inte; lycka till!